2013. április 9., kedd

Nano Tower építés 12. rész


Ebben a részben szeretném bemutatni a szűrő ki- és befolyó csövezésének elkészítését.

Úgy gondoltam, hogy a flexibilis csövekből a lehető legkevesebbet szeretnék használni, s mivel a csöveknek a hátfalon keresztül kell haladniuk, ezért ezt a részt műanyag (PVC) csövekkel fogom megoldani, méghozzá úgy, hogy csak 12/16-os csöveket fogok használni, annak ellenére, hogy a szűrőm (EHEIM 2211) kifolyó csatlakozása 9/12-es
Ehhez szükség lesz a következő alkatrészekre:
  • 4db 90°-os 12/16-os könyök
  • 2db 12/16-os cső toldó
  • 3db 12/16-os cső csatlakozó
  • 1db 9/12-es cső csatlakozó
  • 6db cső tartó bilincs
  • 1m 12/16-os cs
  • Speciális műanyag cső ragasztó 
Elsőnek lássuk a külső csatlakozást:
Egy pipához, akkor kell egy könyök, egy toldó, egy 12/16-os cső csatlakozó és 2db 12/16-os cső, a nagyobbik 15cm a kisebbik pedig 3cm.

S így néz ki a ragasztás után:
Így a cső csatlakozási pont felülete majdnem eléri a torony tetejét

S nézzük meg kicsit közelebbről a ragasztásokat, ha összetoláskor a ragasztó kicsit kipréselődik ahogy a képeken látszik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem fog ereszteni.


Ezen a képen pedig látható, hogy is fog kinézni majd a toronyban:
Ehhez viszont még meg kell csinálni a két kis belső pipát is, amihez kell 1-1 könyök, valamint a 9/12-es és a megmaradt 12/16-os cső csatlakozó.
Majd elsőként ragasztás nélkül összerakjuk, hogy lássuk hová kell felfúrni a bilincseket, a külső pipát két, a belsőt egy helyen rögzítem. Ha ezzel meg vagyunk akkor a belső pipákat eltávolítjuk és a külső pipa hátfalon átnyúló részét jól bekenjük ragasztóval:
A kis pipa belső részét is megkentem ragasztóval, ugyanis itt már nem lehet majd ellenőrizni, hogy a ragasztás milyen, majd kiderül :) aztán pedig rányomtam a kis pipát is:
Mint látható a belső pipa nem függőleges, ennek csupán az az egy oka van, hogy cső átmenő lyukak a hátlapon túl közel kerültek az oldal falhoz és a vezeték csatornától nem fér el :(
S a végeredmény hátul nézetből:
A ragasztó egyébként egy speciális PVC csövekhez készített ragasztó, ami 16bar nyomásig használható, s a Tangit nevezetű cég gyártja:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése